I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Ion Tuculescu

Pictor roman

Ion Tuculescu (n. 19 mai 1910, Craiova - d. 27 iulie 1962, Bucuresti), personalitate complexa, biolog si medic, s-a facut cunoscut insa mai ales ca pictor.

Biografie

Numele lui Ion Tuculescu a izbucnit exploziv in primavara lui 1965, odata cu neuitata lui retrospectiva postuma, care a situat publicul pe negandite in fata unuia dintre marii pictori europeni ai epocii de dupa razboi.

Ion Tuculescu s-a nascut la 19 mai 1910 la Craiova, provenit dintr-o familie de intelectuali. Urmeaza cursurile Colegiului National "Carol I" din Craiova, unde in orele de desen primeste primele indrumari de la profesorul sau Eugen Ciolac, de la care a aflat o parte din tainele picturii. Prima expozitie la care a fost remarcata prezenta "pictorului diletant Ion Tuculescu" - alaturi de a fratelui sau serban - este cea organizata in 1925, in sala de receptii a Palatului Administrativ al judetului Dolj. Desi apreciat pentru talentul sau artistic, tuculescu nu se va indrepta catre o scoala superioara cu profil artistic, ci se inscrie la Facultatea de stiinte Naturale a Universitatii din Bucuresti, pe care o va absolvi in 1936. Paralel frecventeaza si Facultatea de Medicina, obtinand doctoratul in 1939 cu calificativul magna cum laude. Desi se dedicase studiului, Ion tuculescu continua sa picteze si are prima expozitie personala in 1938 in sala Ateneului Roman din Bucuresti.

Pana in anul 1960 participa la mai multe expozitii colective, expune la Salonul Oficial in 1941 si 1945, deschide sapte expozitii personale in cladirea Ateneului Roman.

Daca medicina nu l-a solicitat prea mult, cu exceptia anilor de razboi, cand fiind medic militar uimeste prin devotament si abnegatie, biologia devine celalalt pol al existentei sale in calitate de cercetator stiintific la Academia Romana, zilele si noptile impartindu-le intre paleta si microscop.

Mormantul lui Ion Tuculescu la manastirea Cernica.

Pictura a invatat-o ca autodidact si distanta de la primele sale tablouri pana la cele din epoca maturitatii a parcurs-o muncind cu inversunare disperata. Desi a fost prezent in viata artistica fara intrerupere, opera lui a ramas aproape fara ecou, adevaratele sale dimensiuni vadindu-se abia in anii cand nu mai expune, claustrat in locuinta lui, unde materia lui plastica avea sa se cristalizeze orbitor dupa indelungate si misterioase mutatii.

In vara lui 1962 o boala neiertatoare il doboara. Este inmormantat in cimitirul manastirii Cernica, in cavoul familiei Galaction.

Postum, pictura lui Tuculescu provoaca o revelatie uluitoare, descoperindu-se un mare artist al carui nume, in timpul vietii, n-a depasit surasul ingaduitor al unei admiratii palide. Tablourile sunt acum expuse in nenumarate expozitii organizate in tara si strainatate.

Pictura lui Tuculescu frapeaza prin exceptionala ei forta cromatica, culorile sale obliga insa sa se vorbeasca mai curand despre magia decat despre violenta lor. Astfel incat nu este hazardat sa se spuna ca avem de a face cu un "expresionist intarziat de extractie impresionista", oricat de paradoxal ar parea aceasta afirmatie. in realitate opera lui tuculescu este produsul unic al unui artist original de geniu, care tocmai prin aceasta se refuza oricarei incadrari artificiale.

Cronologie

1917 - 1922 - urmeaza gimnaziul la scoala "I. H. Radulescu" din Craiova;

1925 - deschide impreuna cu fratele sau serban prima expozitie;

1923 - 1927 - urmeaza cursurile Colegiului National "Carol I" din Craiova unde-l are ca profesor pe Eugen Ciolac

1927 - lucreaza cu Theodor Romanati in atelierul acestuia

1928 - se inscrie la cursurile Facultatii de stiinte Naturale din Bucuresti facand studii de biologie care-l vor pasiona intreaga viata

1929 - se inscrie la cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti

1934 - se apuca de pictura la sugestia si insistentele sotiei sale fara sa cunoasca nimic despre acest domeniu

1936 - 1937 - indeplineste functia de profesor in cadrul Seminarului telogic al Masatirii Cernica. Aici l-a cunoscut pe pictorul Octavian Angheluta. Trimite lucrarea Crapul la expozitia Salonului oficial

1938 - are prima expozitie personala in sala Ateneului Roman din Bucuresti

1939 - isi da doctoratul in Medicina, cu calificativul "Magna cum Laude"

1941 - cu ocazia unei expozitii personale afiseaza o nota mai echilibrata, usor impersonala, abordand tematica portretelor si a peisajelor

1942 - prezinta lucrari expresioniste si nonconformiste

1943 - se remarca prin, ceea ce unii au definit ca un moment crucial al plasticii romanesti, lucrari transante si fara echivoc. in acest an este trimis pe front ca medic

1950 - indeplineste functia de cercetator stiintific in cadrul Academiei Romane

1951 - 1954 - indeplineste functia de sef de lucrari la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti

1943 - 1960 - deschide o multime de expozitii colective si a avut circa sapte expozitii personale gazduite de Ateneul Roman

27 iulie 1962 - se stinge din viata

Creatia

Creatia lui Ion Tuculescu se grupeaza in cicluri de lucrari cu subiecte inspirate din realitate si prezentate in imagini simbolice:

Faza "folclorica", desfasurata in perioada 1947 - 1956. Ion tuculescu a descoperit si a pus in valoare sugestiile artei populare in domeniul decorativ. Faza decorativ-abstracta. Aceasta este un ciclu in care acordul cromatic definit de raportul albastru-oranj face sa anticipeze evolutia artistica a pictorului din ultima perioada a creatiei sale. Reprezentativa pentru aceasta faza este lucrarea "Marina cu fluturi oranj". Faza "neagra" face parte din perioada simbolic-abstracta de creatie a pictorului, faza in care motivul ochilor apare cu prioritate si devine definitoriu. Astfel, ochiul care este considerat partea cea mai expresiva a fetei umane, devine la el un laitmotiv simbolic-fantastic si pictural, intr-o viziune total personala. Cele mai importante lucrari de acest gen sunt: "Ochii demiurgului", "Ochi calatori", si altele. Negrul nu mai este folosit ca fundal ci are o functie substantiala ce potenteaza prin contrast culorile calde.

Citate

"Am vrut sa las oamenilor o opera plina de dragoste de viata – am vrut sa calc peste toate tristetile, peste toate nelinistile sufletului meu, dar n-am putut. [...] Ce as putea spune oamenilor pentru a-i convinge ca viata e frumoasa, vesela si fericita? Ca sa fiu sincer, in viata de toate zilele nu mai pot trai fericirea. Nu mai traiesc decat in arta, in pictura si mai ales in muzica."

Ion Tuculescu in "Contemporanul" Nr. 8, din 1965

"Ratiunea a dirijat o pictura senina, senina ca scoartele oltenesti. Pictorul secret din mine a visat la altceva, la misterul cosmic... Nu mi-a fost dat sa urc pana Sus."

Aprecieri critice

"Tuculescu a revolutionat intr-un fel cromatismul picturii romanesti."

"Pictura lui Tuculescu surprinde prin exceptionala ei forta cromatica, prin insolitul raporturilor de culoare, prin intensitatile care ni se imprima obsesiv pe retina."

(A. Baconsky, 1972)

"Ion Tuculescu a pictat pana in ultima clipa, credincios telului sau, lasand in urma lui o opera trainica si cutezatoare, cu care, in anii urmatori, poporul nostru se va mandri tot mai mult, cum s-a petrecut si cu opera lui Constantin Brancusi. Biruinta lui Tuculescu este mare si pilduitoare, fiindca este una dintre acele biruinte mari si pilduitoare de dupa moarte care, din timp in timp, ne zguduie constiintele si imbogatesc tezaurul spiritual al omenirii."

(Geo Bogza, extrase din "Timpul inceputului")

"Baza stilului sau de neconfundat va fi o contaminare neobisnuita si fericita a elementelor naturaliste si fantastice, de realitate si de abstractie, motive vii, folclorice si de rafinate inceputuri literare. Forta imaginatiei sale, temperamentul vulcanic, libertatea si spontaneitatea in pictura, sensurile filosofice si mitice legate de originile folclorului, i-au conferit originalitatea artistica, un sens umanist intregii creatii si un prestigiu valoric, care l-au situat printre fruntasii artei romanesti si universale."

(Lorenza Trucchi, in "Fierra Litteraria")

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_%C8%9Auculescu

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts