I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Eustatiu Stoenescu

Pictor roman

Eustatiu Stoenescu (n. 14 mai 1884, Craiova - d. 13 septembrie 1957, New York) a fost un pictor roman. A studiat la Academia Julian si la scoala nationala de arte frumoase din Paris cu J.P. Laurens, cu care a colaborat la executarea unor cartoane de tapiserie si a unor decoratii murale. Stoenescu a pictat scene de gen, peisaje, naturi moarte, remarcabile prin subtilitatea tonurilor gri ("Natura statica cu lamaie"), dar a fost mai ales un portretist virtuos, exceptional prin darul exprimarii laconice si prin viziunea distanta, solemna, dar nu lipsita de expresivitate ("Amatorul de tablouri", 1941).

Distins, elegant, zambitor, Eustatiu Stoenescu a dus o viata stranie, usor romantica si inca nedeslusita. Fiind o prezenta constanta in cercurile mondene ale epocii, despre Stoenescu se pastreaza imaginea unui personaj cosmopolit, rafinat si cumva arogant. Pictor de mare talent, socotit de critica unul dintre cei mai mari portretisti ai vremii, Eustatiu Stoenescu a intrat intr-un con de umbra dupa cel de-al doilea razboi mondial, dupa moarte fiind aproape uitat.

Ia contact cu pictura la 15 ani, cand pictorul francez Leopold Durangel (1828-1898) vine in casa parinteasca pentru a realiza portretul mamei sale. Dupa vizitarea Expozitiei retrospective Nicolae Grigorescu, deschisa in 1897 la Bucuresti, in sala Ateneului Roman, se decide ireversibil sa urmeze acelasi drum. Pleaca in Franta impreuna cu Nicolae Titulescu si studiaza pictura. Daca la inceput de drum tematica era tributara lui Grigorescu, treptat Stoenescu s-a desprins de orice influenta, construindu-si un stil puternic personalizat.

Biografie

Eustatiu Ion Mihai Stoenescu s-a nascut in ziua de 14 mai 1884 in familia lui Grigore si Matilda Stoenescu. Primul contact cu pictura il face la varsta de 15 ani in momentul in care pictorul francez A.V. Leopold Durand Durangel este angajat pentru a realiza portretul mamei sale. in perioada 1890 - 1900, Eustatiu urmeaza cursurile primare si liceul la Colegiul din Craiova. Picteaza in vacantele de vara la Bradesti, pe malul raului Jiu. Viziteaza in anul 1897 o expozitie a lui Nicolae Grigorescu unde se apuca pe loc sa execute schite in pofida nemultumirii vadite a lui Al. Tzigara-Sarmucas prezent acolo.

In anul 1900, pleaca la Paris impreuna cu Nicolae Titulescu pentru continuarea studiilor, el fiind cazat la acesta din urma. Eustatiu Stoenescu devine elevul lui Jean-Paul Laurens si lucreaza in atelierul acestuia pana in anul 1911. Acolo ii cunoaste pe Jean Alexandru Steriadi, Camil Ressu, Nicolae Darascu, Samuel Mutzner, Costica Petrescu, Pierre Gaudreault, Andre Dunoyer de Segonzac, L. Fr. Biloul, Valdo Barbey si multi altii. Se inscrie in anul 1902 si urmeaza in paralel cursurile scolii Nationale de Arte Frumoase din Paris. Debuteaza simultan la Salonul Oficial Societe Francais si la Expozitia Societatii Artistice "Theodor Aman" din Craiova. Devine intim in atelierul din Depot de Marbres a lui Jean-Paul Laurens cu Auguste Rodin si Antoine Bourdelle.

Incepand din 1906 urmeaza o serie de expozitii, prima fiind la Salonul Oficial de la Paris, urmata de Tinerimea artistica si Expozitia Jubiliara unde obtine medalia de aur. Expozitiile sale la Salonul Oficial de la Paris devin o obisnuinta pana in anul 1911 cand obtine Mentiunea de Onoare pentru tabloul "tiganii la drum".

In anul 1936, Eustatiu Stoenescu este numit in functia de profesor de pictura la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. in 1941 devine rectorul Academiei de Arte.

Alte expozitii

1914 - Salonul Oficial de la Paris, tabloul sau "Dejunul" este distins cu Medalia de argint.

1915 - "Tinerimea artistica", expune zece tablouri

1915 - Salonul Oficial din Paris, obtine Medalia clasa I pentru Portretul poetei Elena Vacarescu, alaturi de stefan Luchian

1916 - Salonul Oficial din Paris si "Tinerimea Aristica".

1920 - Salonul de Toamna de la Paris. expune picturile "Bursa din Paris", "Portretul ducesei d'Uzes"

1921 - Galeria M.M.Bernheim a€“ Jeune din Paris, expozitie personala

1922 - Salonul Oficial de la Paris, expune "Portretul baronesei Levavasseur" si "Portretul contelui Chasigne"

Anvers (Belgia), e prezent la o expozitie cu zece tablouri.

Ateneul Roman, expozitie impreuna cu Ion Jalea si Clara Sulzer.

1923 - Craiova, expozitie personala

1924 - Bienala de la Venetia, expune "Portretul guvernantei Amelia Kinst (Batrana)", "Portretul pictorului stefan Popoescu", "Portretul pictorului Jean-Paul Laurens" si peisaje din Venetia.

1925 - Salonul Oficial de la Paris, expune "Portretul pictorul Jean-Paul Laurens". Tabloul ii este achizitionat de statul francez. Picteaza la Paris, Venetia si Craiova. Expune doua tablouri la Expozitia artelor decorative, deschisa la "Jeu-de Paume", noua la o galerie din Londra si altele la Expozitia Internationala de la Pittsburg (SUA).

1926 - Craiova, expozitia Cercului artistic oltean (al carui presedinte de onoare era).

1926 - Galeria Jean Charpanrier din Paris, expozitie personala.

1927 - Sala "Ileana" Bucuresti, o expozitie personala. Expune "Portretul abatelui Mugnier" si "Portretul guvernantei Miss Mac'Canell (Batrana in negru)".

1928 - Salonul Oficial de la Paris, la Bienala de la Venetia si la "Tinerimea Artistica".

1930 - New York - Galeria Durand Ruel si la Galeria Sterner, expozitie personala

1930 - Chicago - Muzeul de Arta

1930 - Cleveland - Muzeul de Arta si San Francisco - Muzeul "Legion d'Honneur".

1931 - Salonul Oficial de la Paris si are o noua expozitie personala la Bucuresti. Picteaza "Portretul avocatului Alexandrescu".

1932 - Salonul Oficial de la Paris, expune "Portretul unui artist".

1937 - Expozitia Universala de la Paris, obtine "Le Grand Prix".

1940 - Salonul Oficial de la Paris, "Tinerimea Artistica" si la a treia expozitie a Asociatiei "Arta".

1942 - Salonul Oficial de la Bucuresti obtine Premiul National pentru pictura.

1943 - 1945 - Expozitia "Saptamana Olteniei" de la Craiova, Saloanele Oficiale si expozitiile Asociatiei "Arta".

1946 - Expozitia Asociatiei "Arta".

1947 - Expozitia Asociatiei "Arta" din Bucuresti.

Legaturi externe

Sursa: http://muzeuldeartacraiova.ro/foto_eustatiu_stoenescu.php

Bibliografie

Academia Republicii Populare Romane, Dictionar Enciclopedic Roman, Editura Politica, Bucuresti, 1962-1964

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Eusta%C8%9Biu_Stoenescu

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts