I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Monumentul Domnitorului Barbu D. Stirbei

8 decembrie 1918

Considerat primul monument public ridicat in Craiova, a fost inaugurat la 8 decembrie 1918. Este amplasat in curtea Bisericii Sfanta Treime - ctitorita de Dumitrana stirbei stolniceasa (sotia marelui stolnic Constantin stirbei, fost caimacam al Craiovei in anul 1741) - vis-a-vis de Colegiul National "Carol I".

Monumentul a fost executat de sculptorul francez Jean Lecomte du Nouy in 1907 si a fost turnat in bronz de Varbedienne. Monumentul il reprezinta pe domnitor in picioare, purtand pe umeri o mantie domneasca, iar pe piept mai multe decoratii. in mana dreapta domnitorul tine un pergament pe care scrie: "Voua am incredintat apararea tarii si a destinelor noastre”. La picioarele sale este un tanar care tine in mana o secera, iar in cealalta un snop de grau. De asemenea, este un vultur cu aripile pregatite pentru zbor. Mai sunt cateva basoreliefuri, pe soclul statuii, reprezentand Romania, o carte pe care sunt inscrise actele importante din istoria tarii la care a luat parte domnitorul, o harta reprezentand campia Dunarii, de la Drobeta Turnu Severin la Braila si alte elemente.

Domnitorul Barbu Dimitrie Stirbei s-a nascut la Craiova, in august 1799 si a murit la Nissa, la 12 aprilie 1869. A domnit intre ian. 1949 - 29 oct. 1853 si 5 oct. 1854 - 25 ian 1856. S-a confruntat cu greutatea intretinerii armatelor ruso-turce si puterea comisarilor extraordinari. A obtinut retragerea lor in 1851. A construit Teatrul din Bucuresti, a redeschis multe scoli, inchise in timpul Revolutiei de la 1848 si a imbunatatit dispozitiile Regulamentului Organic pentru tarani. in 1853 s-a retras la Viena , din cauza ocupatiei rusesti si a revenit in 1854 la domnie, sub ocupatie austriaca, avand multe restrictii. Dupa Congresul de la Paris (1856) domnia sa nu s-a mai prelungit.

Bibliografie:

Firan, Florea, Firescu, Alexandru. - Craiova. - Bucuresti: Sport Turism, [1982], p.79

Istoria Craiovei.- Craiova: Editura Scrisul Romanesc, 1977, p.280

Petre Gigea-Gorun. - Din amintirile Craiovei. - Craiova: Fundatia Scrisul Romanesc, 2004, p.65

Magda Buce Radut. - Trecutul in Craiova de astazi. - Craiova: Sim Art, 2008, p.183

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Barbu_%C8%98tirbei

Sursa: http://memorielocala.aman.ro/files/monumente.html

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts