I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Teatrul National Marin Sorescu Craiova

Fondat in 1850

HOME Galerie FOTO

Cu o istorie de 165 de ani, Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova este prezent in randul marilor teatre ale lumii prin premiile si distinctiile obtinute de-a lungul timpului pe toate meridianele lumii la importante festivaluri internationale din Marea Britanie, Franta, Grecia, Cipru, Rusia, Germania, Israel, Slovenia, Italia, Elvetia, Turcia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Polonia, Bosnia-Hertegovina, precum cele de la Edinburgh, Avignon, Holland Festival de la Amsterdam, Wiener Festwochen de la Viena, Theater Der Welt de la Munchen, Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival de la Jerusalem, Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, cel al Artelor de la Melbourne, Festivalul Artelor Scenice de la Sao Paulo, Festivalul Conventiei Teatrale Europene de la Stockholm, Lincoln Center Festival de la New York sau Festivalul Teatrul Natiunilor de la Seul, marcand peste 150 de prezente la festivaluri internationale in ultimii 25 de ani si obtinand 48 de premii.

Membru al Conventiei Teatrale Europene (CTE) din anul 1995, Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova este primul teatru dintr-o tara din Europa Centrala si de Rasarit care intra in componenta acestei asociatii internationale de breasla, impunandu-se prin spectacolele sale in elita miscarii teatrale romanesti si europene. Este demn de mentionat ca la Bruxelles, teatrul craiovean era invitat, in 1996, sa-si prezinte spectacolele in ciclul "Mari Teatre ale Europei". in mai 1997, faimoasa revista britanica "The Stage" scria despre Teatrul National din Craiova: "Te intrebi uneori daca aceasta companie nu este cea mai bine alcatuita, de la Berliner Ensemble al lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook".

Perioada 1988-2000, sub directoratul lui Emil Boroghina, a reprezentat o epoca de stralucire a companiei craiovene. Un important moment al istoriei acelei perioade a teatrului il reprezinta fondarea Festivalului International Shakespeare, in anul 1994. Primele cinci editii s-au desfasurat o data la trei ani, iar din 2006, manifestarea are loc o data la doi ani. Complexa manifestare culturala, Festivalul International Shakespeare este privit acum drept unul dintre marile festivaluri Shakespeare ale lumii, unde s-au jucat exceptionale spectacole regizate de Declan Donellan, Eimuntas Nekrosius, Peter Brook, Robert Wilson, Lev Dodin, Eugenio Barba, Pipo Delbono, Yoshihiro Kurita, Oskaras Khorsunovas, Thomas Ostermeier, Silviu Purcarete, Yuri Butusov, Max Webster. Reliefam multitudinea evenimentelor culturale ale acestui festival: spectacole, proiectii, lansari de carte, vernisaje de arta plastica si de scenografie. Dimensiunea stiintifica deosebit de importanta a Festivalului International Shakespeare s-a manifestat prin intermediul sesiunilor de shakespearologie, seminariilor stiintifice si atelierelor de teatrologie, realizate in colaborare cu Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru. Prilejuita de aceste manifestari, este notabila prezenta la Craiova a unora dintre cei mai importanti shakespearologi ai lumii: Stanley Wells, Paul Edmonson, Michael Dobson, Andrej Zurowski.

Odata cu anul 2000, sub directoratul lui Mircea Cornisteanu, viziunea sa manageriala continuand traiectoria ascendenta a performantelor Nationalului craiovean, s-au lansat noi proiecte importante la nivel national si international: "Valori ale teatrului romanesc, valori ale teatrului european", manifestare culturala la care au participat invitati din peste 30 de tari ale Europei; proiectul in derulare "Tineri regizori, tineri scenografi", aflat la cea de-a cincea editie; "intalnirile SpectActor", "Colocviile Ion D. Sirbu", proiectul de spectacole-lectura "Autorii sunt in sala", "Duminici de poezie in teatru", editarea revistei teatrului - SpectActor. La aceste conferinte au participat importante personalitati din diferite domenii, teatrologi, actori, scriitori, oameni politici, istorici, medici. Nationalul craiovean a fost organizator, partener sau co-organizator in 12 productii. Dintre numeroasele premii si distinctii obtinute de Teatrul "Marin Sorescu", amintim: Premiul Criticii pentru cel mai bun spectacol si Premiul Fundatiei Hamada pentru Excelenta artistica, in cadrul Festivalului International de la Edinburgh, Premiul Criticii pentru cel mai bun spectacol strain la Festivalul Americilor de la Montreal (1993), Diploma si Medalia Academiei Braziliene de Arta, Cultura si Istorie, Diploma de Excelenta a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT - 2000).

Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova este singurul teatru din Romania care a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" in rang de Comandor, "in semn de apreciere deosebita pentru realizarile de exceptie ale colectivului TNC, care au facut din aceasta institutie culturala una dintre cele mai renumite scene ale Romaniei".

Ca o incununare a activitatii ultimilor ani, ca o recunoastere a valorii echipei artistice si tehnice, in anul 2014, regizorul Robert Wilson a acceptat sa colaboreze cu Teatrul National "Marin Sorescu", punand in scena spectacolul "Rinocerii", de Eugène Ionesco. Venirea sa la Craiova a reprezentat cel mai important proiect teatral derulat in ultimii ani in Romania. Prin impresionanta istorie, prin continua activitate de creatie artistica, probata de numeroasele participari la festivaluri de renume mondial, prin numeroasele parteneriate si proiecte aflate in derulare, Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova, o institutie subordonata direct Ministerului Culturii de la Bucuresti, este unul dintre teatrele de elita ale Europei.

Teatrul National din Craiova s-a infiintat in anul 1850. in primele decenii de existenta a realizat numai spectacole muzicale si vodeviluri precum Muza de la Burdujeni, Carantina, Nunta tiganeasca, Rudele nevestei mele, Logofatul satului, Un amor romantic. in perioada 1888-1911, teatrul craiovean a avut o valoroasa trupa de opereta, care a realizat spectacole cu creatii ale compozitorilor vienezi , Strauss in primis. Dupa 1900, accentul este pus pe spectacolele dramatice, in principal clasicii dramaturgiei universale, cu precadere Shakespeare si Moliere.

E condus, inca de la inceputurile sale, de doi mari artisti: Costache Caragiale si Costache Mihaileanu. in 1854, destinele institutiei sunt incredintate lui Theodor Teodorini, artist cu studii dramatice facute in Franta si Italia, care dincolo de realizarea unor spectacole de buna factura, creeaza o adevarata scoala a teatrului romanesc cu actori precum Aristizza Romanescu, Constantin Serghie, Romald Bulfinski, Misu Fotino, Remus Comaneanu etc. Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova a devenit un reper in viata teatrala romaneasca la jumatatea anilor ’56, cand aici au fost angajati multi dintre actorii "generatiei de aur" (Gheorghe Cozorici, Amza Pellea, Silvia Popovici, Constantin Rautki, Victor Rebengiuc, Dumitru Rucareanu, Sanda Toma etc.), odata cu profesorul lor, regizorul Vlad Mugur.

Anii 1989-2004 au constituit un moment artistic deosebit, prin colaborarea cu regizorul Silviu Purcarete care a realizat aici: Piticul din gradina de vara de D.R. Popescu (1989), Ubu rex cu scene din Macbeth dupa Alfred Jarry si William Shakespeare (1990), Titus Andronicus de Shakespeare (1992), Phaedra (Fedra) dupa Seneca si Euripide (1993), Danaidele (1995) si Orestia (1998) dupa Eschil, A douasprezecea noapte (2004) si Masura dupa masura (2008) dupa Shakespeare. Aceste spectacole, prezentate in peste 80 de turnee si festivaluri internationale, au fost recompensate cu numeroase premii nationale si internationale la care au contribuit actori de certa valoare precum Ilie Gheorghe, Valer Dellakeza, Leny Pintea Homeag, Tudor Gheorghe.

In aceeasi perioada de timp, trupa teatrului a colaborat si cu alti regizori - Vlad Mugur, Tompa Gabor, Mihai Maniutiu, Mircea Cornisteanu, Claudiu Goga, Laszlo Bocsardi.

Odata cu inaugurarea cladirii in 1973, Constantin Gheorghiu a fondat aici Muzeul Teatrului National. in prezent, muzeul dispune de un fond documentar care acopera o perioada incepand din 1837 (primele manifestari artistice in Craiova) si continuand pana in prezent, si care cuprinde afise, programe, fotografii, tablouri, schite de decor si costume, costume si obiecte de recuzita ce ilustreaza istoria artei spectacolului de-a lungul anilor, volume adnotate, caiete de regie si corespondenta.

Acest teatru este primul din Europa de Est care a devenit membru al Conventiei Teatrale Europene. in perioada 1 - 10 mai 2008, teatrul a ospatat, in concomitanta cu Bucuresti, a VI-a editie a Festivalului International Shakespeare. Directorul festivalului, Emil Boroghina a fost timp de 12 ani, din 1988 pana in 2000 director al teatrului craiovean.

Aprecieri critice

"Teatrul din Craiova a adus atata fantezie si forta, bucurie in interpretare si uimitoare inteligenta, incat chiar profesionistii din teatru, obositi de atatea cautari, vibreaza de emotie, ca după o infuzie brusca de adrenalina."

(Zeit Magazin, iunie 1993, Germania)

"Din Romania vine Teatrul National din Craiova. Ca orice occidental satul, esti convins ca, pe acolo, oamenii mor de foame si de frig, iar Craiova nu-i decat un fund de provincie; asadar, ce fel de teatru s-ar putea face acolo? Dar odata ajuns, te cuprinde rusinea de propria ta aroganta. Ei vor prezenta la Munchen două spectacole senzationale: "Ubu" și "Titus Andronicus."

(Renate Klett - directoarea Festivalului de Teatru din Munchen, 1993)

Sursa: http://tncms.ro/

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Teatrul_Na%C8%9Bional_Marin_Sorescu_Craiova

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts