I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Francisc Sirato

Pictor, desenator si grafician roman

Francisc Sirato (n. 15 august 1877, Craiova - d. 4 august 1953, Bucuresti) a fost un pictor, desenator si grafician roman, una din personalitatile de seama ale artei romanesti din prima jumatate a secolului al XX-lea. A facut parte din "Grupul celor patru", alaturi de Nicolae Tonitza, stefan Dimitrescu si Oscar Han.

Biografie

Francisc Sirato s-a nascut la 15 august 1877, la Craiova, intr-o familie de mici meseriasi, originara din Banat. Pasiunea pentru desen ii indreapta pasii spre Institutul Grafic din Craiova, unde invata tehnica litografiei. Asa se face ca cea dintai lucrare a lui sirato va fi de domeniul graficii, afisul pentru romanul Cum iubim de Traian Demetrescu. sirato hotaraste totusi sa se dedice picturii si, in 1898, pleaca in Germania la Dusseldorf. Neavand suficiente resurse materiale, nu reuseste sa urmeze cursurile Academiei de Arta de acolo. Pentru a avea cu ce trai, este nevoit sa lucreze intr-un atelier de gravura. in 1899 se intoarce in tara, iar in anul urmator se inscrie la "scoala Nationala de Arte Frumoase" din Bucuresti. isi castiga existenta lucrand afise in diverse tipografii si, mai ales, desenand si litografiind icoane in culori. Expune pentru prima data la "Salonul Oficial" in 1907, pictura sa nu este remarcata, dar desenele sale nu pot trece neobservate. Ele apar cu regularitate in paginile revistei "Furnica", unele din ele inspirate din rascoalele taranesti din 1907. inainte de primul razboi mondial, intre 1908 si 1914, expune in cadrul "Tinerimii Artistice", numarandu-se printre primii membri ai acestei asociatii. in picturile din acea vreme, sirato este preocupat de probleme de compozitie si cauta sa obtina, prin intensitatea pastei si prin alaturari contrastante de culori, o anumita lumina capabila sa imprime miscare unei scene. Experimenteaza si diviziunea de tonuri caracteristica neoimpresionismului, dar este nemultumit cu reducerea picturii la efectele optice. in cautarea mijloacelor celor mai potrivite pentru exprimarea continutului pe care vrea sa-l redea in arta, Sirato gaseste unele impulse in pictura lui Cezanne, cu arhitectura ei echilibrata, precum si in folclorul romanesc.

In timpul primului razboi mondial a realizat cateva cicluri de desene in care infatiseaza dramele provocate de razboi, lucrari pe care le prezinta la expozitia personala din 1921. Cu aceasta expozitie se incheie o prima perioada din activitatea artistului, deosebit de valoroasa in grafica, si se consacra tot mai mult picturii. in 1920, adera la gruparea "Arta Romana", in cadrul careia expune pana in 1924. in anul urmator, infiinteaza, impreuna cu pictorii Nicolae Tonitza si Stefan Dimitrescu si cu sculptorul Oscar Han "Grupul celor patru". Grupul nu si-a alcatuit un anumit program, pe cei patru i-a unit o conceptie comuna despre arta precum si o stransa prietenie.

In cautare de noi mijloace de limbaj, cu scopul de a reda mai pregnant continutul, artistul va fi si mai mult preocupat de problema construirii imaginii prin lumina. Primele solutii importante le va aduce in compozitia "intoarcerea de la targ" (lucrare disparuta), prezentata la "Salonul Oficial" din 1926. Delimitarea formelor se face prin contraste de culoare si lumina rezultand din alaturarea a doua culori de valori diferite.

In cautare de noi mijloace de limbaj, cu scopul de a reda mai pregnant continutul, artistul va fi si mai mult preocupat de problema construirii imaginii prin lumina. Primele solutii importante le va aduce in compozitia "intoarcerea de la targ" (lucrare disparuta), prezentata la "Salonul Oficial" din 1926. Delimitarea formelor se face prin contraste de culoare si lumina rezultand din alaturarea a doua culori de valori diferite.

In 1917 a devenit custode la Muzeul National de Arta populara, iar mai tarziu, in anul 1932, Sirato a fost numit profesor la "Academia de Belle-Arte" din Bucuresti, remarcandu-se ca un bun pedagog. in 1946, pictorului, caruia cu multi ani in urma i se acordasera premii la manifestari artistice internationale (Barcelona, Bruxelles, Paris, New York), i se decerneaza "Premiul National pentru Pictura". in 1947 expozitia sa personala s-a bucurat de un mare succes. Aceasta a fost insa si ultima sa expozitie. Francisc Sirato a avut si o bogata activitate publicistica, a scris numeroase articole si cronici de arta in revista "Sburatorul" a lui Eugen Lovinescu si in "Cugetul romanesc". A redactat (1938) o monografie consacrata lui Nicolae Grigorescu.

La 4 august 1953 s-a stins din viata si a fost inmormantat in cimitirul evanghelic luteran din Bucuresti. in 1956 i s-a organizat o ampla retrospectiva postuma in parcul Herastrau din Bucuresti.

Galerie imagini

Francisc sirato: Galerie de tablouri

Citate

"Sirato vibreaza adanc in fata realitatii, fiindca ochiul sau subtil nu se opreste numai la aparentele fizice ale oamenilor si ale lucrurilor, ci trece dincolo de ele, patrunzand in profunzimile lor spirituale..." (Nicolae Tonitza)

"Francisc Sirato e artistul care, cu pensula si culoarea, gandeste. si gandul lui continua departe in tabloul zugravit, dincolo de el, si nu se mai ispraveste. El va umbla mereu cand altora se va fi sfarsit inca de mult" (Tudor Arghezi)

Bibliografie

Francisc Sirato: incercari critice cu un Cuvant inainte de Petru Comarnescu. Bucuresti, 1967

Mihai Ispir: Francisc Sirato. Bucuresti, 1979

Petru Comarnescu a realizat monografia "Sirato" in anul 1944

In anul 1944, Tudor Arghezi a publicat albumul "Francisc Sirato" cu doua litografii originale

Legaturi externe

Va mai amintiti de: Francisc Sirato, 27 iulie 2010, Eliza Zdru, Adevarul

Valori ale culturii nationale: Francisc Sirato - 46 ani de la moarte, 4 august 2009, Amos News

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Francisc_%C8%98irato

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts