I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Sever Burada

Pictor roman

Sever Burada (nascut Buradescu) (n. 14 ianuarie 1896, Craiova - d. 3 septembrie 1968, Bucuresti) a fost un pictor roman interbelic.

Biografie

Studii la Liceul Carol I din Craiova, fiind elevul pictorului Ioan Stancescu Giovanni si al sculptorului Ion Dumitriu-Barlad. Pe cand era inca elev, a fost admis la Expozitia pictorilor craioveni (1914). A urmat scoala de Belle-Arte din Bucuresti, unde a avut profesor de pictura pe George Demetrescu Mirea si Jean Al. Steriadi (19l5-1919). Dupa absolvire, a participat la concursul pentru bursa Nicolae Grigorescu. S-a clasat primul, fapt ce i-a permis sa-si continue studiile, timp de inca cinci ani, la Paris. Aici a urmat cursurile de la Ecole Nationale de Beaux-Arts, unde a studiat cu celebrii profesori Francois Flamang, E. Bernard, Ferdinand Cormon, Lucien Simon si a fost distins, in mai multe randuri, cu medalii si mentiuni. A urmat si cursurile scolii Romane din Franta, de la Fontenay aux Roses.

A expus la Salonul oficial al artistilor francezi (1922-1925). La Expozitia Interalianta expune o lucrare care a fost achizitionata de statul francez (1923). In 1926 s-a inapoiat in patrie.

La Craiova deschide prima expozitie personala (1924). Alte expozitii personale: 1926, Bucuresti (sala Ateneului Roman) si Craiova; 1928, 1931, 1935 (la Ateneul Roman) si 1937 (la Sala Dalles) din Bucuresti.

A participat la Saloanele oficiale ale vremii, la Expozitiile Cercului artistic oltean, la Saloanele de Toamna, la Expozitia nudului, la expozitiile Tinerimii artistice etc.

Cele mai importante tablouri ale sale: Desteptarea primaverii, Profil de fata, Cu ganduri bune, Autoportret (expus la Salonul oficial al artistilor francezi, din 1932), Nud blond - se disting printr-un desen corect, sensibil si fin.

Vara anului 1944 l-a gasit in tabara maresalului Antonescu. Judecat pentru crime de razboi in calitate de comandant al lagarului de la Vapniarka (Transnistria), a fost condamnat la moarte, pedeapsa fiind apoi comutata in inchisoare pe viata. Va petrece multi ani in inchisoare, ca detinut politic. Desi ultimii ani ai vietii i-a trait in libertate, nu a mai creat lucrari de valoare artistica deosebita.

Colectii Private

Colectia Anghel Ciobanu

Colectia Dragos Musatescu

Colectia Tudor Octavian

Colectia Pavel Susara

Colectii Muzeu

Muzeul Memorial "Nicolae Iorga", Valenii de Munte

Muzeul de Arta Constanta

Muzeul National Cotroceni, Bucuresti

Muzeul Municipal Bucuresti in Palatul Sutu

Muzeul Memorial Alexandru Bellu, Urlati

Monografie

Tudor Octavian: Viata si opera pictorului Sever , Pro Editura si Tipografie, Bucuresti 2010

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sever_Burada

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts