I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Parcul Nicolae Romanescu

(fostul Parc Bibescu)

HOME Galerie FOTO

Este cel mai mare parc natural din estul Europei, ca intindere se afla pe locul doi in Romania, aproximativ 90 de ha, dupa Herastrau, zonele verzi, aleile si zonele impadurite, conferindu-i statutul de cea mai mare zona verde urbana din Romania.

La initiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei din acel moment, parcul a fost proiectat de arhitectul francez Edouard Redont. In 1900, planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expozitia Universala de la Paris (1900). Constructia a inceput in 1901 si a fost finalizata in 1903. Suprafata totala a parcului este de 96 de hectare si cuprinde, pe langa plantatiile ornamentale de arbori si arbusti, o intindere de apa de peste 4 ha, un hipodrom de 20 ha, drumuri, alei si poteci care insumeaza peste 35 km lungime. Si este considerat cel mai mare parc natural din estul Europei. De asemenea, parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole, o mica gradina zoologica, una dintre cele mai vechi din tara, inaugurata in anul 1906 si cateva restaurante.

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este cel mai mare si mai cunoscut parc al orasului, fiind declarat monument istoric cu codul DJ-II-a-A-07924.

In acest parc sunt cateva obiective foarte interesante:

1.Podul Suspendat - un pod construit in 1901-1902

2.Castelul Fermecat - pe unul dintre dealuri, in apropierea podului, se afla un castel (fost restaurant), acum fiind obiectiv turistic. Ruinele sale sunt foarte frumoase.

3.Hipodromul Craiova - Inaugurat in 1903, era folosit pentru curse de trap si galop. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial partea din fata tribunei a fost transformata in teren pentru concursurile de sarituri peste obstacole. Din anul 2000 nu s-a mai desfasurat nicio activitate, cu exceptia concursurilor de atletism.

Parcul Romanescu, cunoscut de a lungul timpului si sub numele de Parcul Bibescu, Parcul Independentei sau Parcul Poporului, se afla pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla mosia si gradina familiei Bibescu. Gradina, amenajata de un gradinar neamt, la initiativa marelui logofat Ioan (Iancu) Bibescu, era amenajata cu pavilioane, banci, sere. Dupa 1848, aflata in stare avansata de degradare, gradina a fost cumparata de Magistratul orasului de la marele logofat Ioan Bibescu, scopul cumpararii fiind acela de a o transforma intr-o adevarata gradina publica pentru recreerea locuitorilor orasului. Evenimentele desfasurate pe plan intern care au dus la Unirea Principatelor au facut ca aceasta dorinta a domnitorului Barbu stirbei sa nu mai poata fi realizata. La sfarsitul secolului, dupa mai putin de 50 de ani de la cumpararea de catre oras a gradinii de la logofatul Iancu Bibescu, fosta gradina devenise una din cele mai insalubre zone ale orasului. Lacul era un focar de infectie iar pe una dintre marginile sale s-au construit grajdurile Primariei. Resedinta de vara a familiei Bibescu a fost si ea transformata in azil de infirmi.

Proiectul parcului in 1898, dupa desemnarea lui Nicolae Romanescu ca primar, se voteaza un proiect de modernizare a orasului, unul dintre obiectivele programului fiind acela de a se infiinta parcuri si gradini. Pentru a-si pune in practica ideea de infrumusetare a orasului, Nicolae Romanescu avea nevoie si de aceasta zona.

Arhitectul desemnat pentru realizarea acestui proiect a fost Edouard Redont, cel care a proiectat si Expozitia Nationala din Parcul Carol - Bucuresti. Constructia parcului Constructia parcului a inceput in anul 1897 si a fost inaugurata in 1903 in prezenta Regelui Carol. Edouard Redont a dus proiectul viitorului Parc Romanescu la Expozitia Internationala de la Paris (1900), iar proiectul a fost premiat cu Medalia de Aur. Parcul a fost realizat in stil romantic, o sinteza a arhitecturii si picturii peisagere. Se regasesc fragmente din tablourile impresionistilor francezi din secolele XVII-XIX, cat si ale pictorilor olandezi. Redont a dat dovada de geniu la momentul intocmirii proiectului, venind cu idei foarte indraznete: au fost aclimatizate sute de specii de arbori, arbori care in mod normal nu cresc in conditiile climatice ale Romaniei, a redesenat lacul, a proiectat podul suspendat, a proiectat castelul, a improvizat dealuri si vai, drumuri, alei si poteci care insumeaza peste 35 km lungime totul fiind lucrat in cel mai mic amanunt.

Castelul Fermecat a fost imaginat de mintea ingeniousa a lui Redont ca o imbracaminte pentru imensele bazine de apa ce serveau la irigarea parcului, in anii in care totul era proiectat pentru a arata perfect peste 100 de ani. Gradina zoologica a fost construita tot la inceputul secolului. Langa ea - debarcaderul, iar in apropierea lor se gaseste chioscul rotund al fanfarei, chiosc comandat la atelierele din Viena. Langa acesta este teatrul de vara. La marginea de sud-est a parcului se gaseste hipodromul, intins pe o suprafata de 20 ha, cel mai mare din tara la inceputul secolului. Inaugurat in 1903, era folosit pentru curse de trap si galop. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial partea din fata tribunei a fost transformata in teren pentru concursurile de sarituri peste obstacole. Din anul 2000 nu s-a mai desfasurat nicio activitate in cadrul hipodromului.

Sursa: http://www.memorielocala.aman.ro/

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Nicolae_Romanescu

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts