I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Petrache Poenaru

Membru al Academiei Romane

Petrache Poenaru (n. 10 ianuarie 1799, Benesti, judetul Valcea - d. 2 octombrie 1875, Bucuresti) a fost un pedagog, inventator, inginer si matematician roman, membru al Academiei Romane.

Studii

Petrache Poenaru, scapat ca prin minune de la moarte, pleca la rugamintile lui Tudor Vladimirescu sa studieze la Viena, iar apoi la Paris, unde studiaza filologia si politehnica, devenind absolvent al scolii Politehnice din Paris.

Inventii

In timpul studiilor breveteaza primul toc rezervor din lume, mai intai la Viena, apoi la Paris (brevet 3208, din 25 mai 1827), cu titlul Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala.

Primul roman care a calatorit cu trenul

La 15 septembrie 1830, se deschide in Anglia prima cale ferata din lume, care va face legatura intre Liverpool si Manchester. La 27 octombrie 1831 tanarul Petrache Poenaru, spunea printre altele:

"Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi..."

Contributii aduse invatamantului romanesc

A fost unul dintre organizatorii invatamantului national romanesc, fondatorul Colegiului National Carol I din Craiova. in tinerete a fost secretarul personal al lui Tudor Vladimirescu iar ulterior, revenind in tara dupa calatorii si studii tehnice, s-a implicat in domenii legate de invatamant, administratie si inovatie. intre 1834 - 1836 a insistat pentru introducerea Sistemului Metric Zecimal in Muntenia. impreuna cu alti oameni de seama a contribuit la infiintarea in 1835 la Pantelimon a scolii de Agricultura[2]. Din pozitia de membru al Eforiei scolilor Nationale in 1850 devine co-fondator al scolii de Poduri si sosele (actuala Universitate de Constructii din Bucuresti). in 1870, spre sfarsitul vietii sale, a fost ales membru al Academiei Romane. in discursul de receptie la primirea in Academia Romana, a sustinut ca cele 5 luni cat a fost pandur si haiduc i-au schimbat complet destinul si va pastra toata viata in inima acele clipe marete.

Primul ziar romanesc

Foaia de propaganda a armatei lui Tudor Vladimirescu, aparuta la initiativa sa, a insemnat nu numai primul ziar romanesc de propaganda, asa dupa cum ii arata si numele, dar si unul dintre primele exemple din istoria presei scrise din Romania de prezentare corecta a idealurilor revolutionare ale lui Tudor.

Revolutionar la 1848

Petrache Poenaru a participat la Revolutia de la 1848 si a facut parte din Comisia pentru liberarea robilor. A semnat P. Poenaru pe primul comunicat al comisiei, din 12 iulie 1848, alaturi de Iosafat Snagoveanul si C. Bolliac (document original la Muzeul National de Istorie a Romaniei). Din 1856 a fost venerabilul unei loji masonice bucurestene.[6] Devine un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Dintre descendentii cunoscuti se poate aminti scriitoarea Alice Voinescu (1885 – 1961) nascuta la Turnu Severin.

Bibliografie

"Petrache Poenaru si neamurile sale", Marcel Romanescu, 1944

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Petrache_Poenaru

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts