I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Jean Negulesco

Regizor de film, scenarist si producator de film

Jean Negulesco (Ioan Negulescu dupa starea civila, n. 26 februarie 1900, Craiova - d. 18 iulie 1993, Marbella din Spania) a fost un pictor, regizor de film, scenarist si producator de film originar din Romania.

Talentul pentru arta se arata timpuriu, cand tanarul Jean Negulescu, cercetas voluntar in randurile Crucii Rosii in timpul Primului Razboi Mondial, schiteaza un portret al lui George Enescu. Jean Negulescu se hotaraste sa devina pictor atunci cand maestrul George Enescu, caruia i-a placut desenul, il cumpara cu un pret ridicat. Cu toate ca incepuse sa ia lectii de pictura la Bucuresti, tatal sau il trimite la Paris sa studieze economia si artele.

Paris

Pentru o vreme frecventeaza cursurile "Academiei Julian", neglijand insa total stiintele economice, si, in consecinta, nu mai primeste bani de acasa. Pentru a-si asigura existenta in capitala Frantei, munceste seara in restaurante, spaland vasele, in timp ce ziua, copiaza operele marilor maestri in muzee, copii pe care le vinde ieftin. in acest timp se imprieteneste cu unii din artistii avangardei pariziene precum Brancusi, Modigliani, Pascin, Soutine si altii.

De asemenea, frecventeaza cercul dadaistilor in frunte cu Tristan Tzara, si el originar din Romania, care exercita o puternica influenta asupra picturii sale. in mijlocul anilor douazeci, se muta in sudul Frantei, unde zugraveste peisajele Rivierei.

Statele Unite

In 1927 se casatoreste cu o tanara americana si se muta la New York, unde isi organizeaza o expozitie cu picturile sale. in 1929 divorteaza si se stabileste in California. Este un moment hotarator in viata sa, caci acum se lanseaza la Hollywood in lumea filmului, incepe sa semneze: Negulesco. Scrie scenarii si este asistent de regie la filmele "Captain Blood" si "A Farewell To Arms", acesta din urma dupa romanul "Adio arme" al lui Ernest Hemingway. Felul sau de a lucra l-a impresionat pe Benjamin Glaser, care-l angajeaza la studiourile "Paramount Pictures" pentru trei ani, intai ca scenarist colaborator, apoi ca director adjunct si in sfarsit ca regizor. Regizeaza primul film de lung metraj, "Singapore Woman" ("Femeia din Singapore") pentru studiourile "Warner Brothers" in 1941, dar abia trei ani mai tarziu, in 1944, inregistreaza un succes remarcabil cu filmul "The Mask of Dimitrios" ("Masca lui Dimitrios"), bazat pe subiectul unui roman de Eric Ambler. in 1948, filmul "Johnny Belinda" are un succes extraordinar, interpreta principala, Jane Wyman primind premiul Oscar ca cea mai buna actrita. Urmeaza drama "Three Came Home" ("Trei se intorc acasa", 1950) bazat pe un fapt real din timpul razboiului, cu Claudette Colbert, comedia "How to Marry a Millionaire" (Cum sa te casatoresti cu un milionar) cu Marilyn Monroe, primul film pe ecran lat (Cinemascop), apoi in acelasi sistem de ecran lat filmul "Daddy Long Legs" (1954) cu Fred Astaire. Jean Negulesco intra in studiourile "20th Century-Fox", unde continua sa lucreze pana in anul 1970, cand realizeaza ultimele sale filme, "Hello Good-bye" si "The Invincible Six" ("Cei sase invincibili").

Distinctii, onoruri

Jean Negulesco a fost membru al "Academy of Motion Picture" si a fost distins cu "Silver Tray" de catre "International Executive Service Corporation" si cu "The Laurel Award" pentru intreaga sa productie regizorala. A fost membru de onoare in "American-Romanian Academy of Arts and Sciences" si in anul 1983 i s-a decernat Diploma de Onoare a Academiei. in 1984 si-a publicat memoriile sub titlul "Things I Did and Things I Think I Did" ("Lucruri pe care le-am facut si lucruri pe care cred ca le-am facut"). Jean Negulesco a murit in urma unui atac cardiac la 18 iulie 1993 in Marbella (Spania).

Filmografie

Singapore Woman (1941)

The Mask of Dimitrios (1944)

The Conspirators (1944)

Three Strangers (1946)

Nobody Lives Forever (1946)

Humoresque (1946)

Deep Valley (1947)

Road House (1948)

Johnny Belinda (1948)

The Forbidden Street (1949)

Under My Skin (1950)

Three Came Home (1950)

Take Care of My Little Girl (1951)

The Mudlark (1951)

Lydia Bailey (1952)

Lure of the Wilderness (1952)

Phone Call from a Stranger (1952)

Scandal at Scourie (1953)

Titanic (1953)

Cum sa te casatoresti cu un milionar (1953)

Three Coins in the Fountain (1954)

Woman's World (1954)

The Rains of Ranchipur (1955)

Daddy Long Legs (1955)

The Dark Wave (1956)

Boy on a Dolphin (1957)

A Certain Smile (1958)

The Gift of Love (1958)

Count Your Blessings (1959)

The Best of Everything (1959)

Jessica (1962)

The Pleasure Seekers (1964)

Hello-Goodbye (1970)

The Invincible Six (1970)

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Negulesco

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts