I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Muzeul Olteniei

Cladire monument istoric.

HOME Galerie FOTO

Inceputul secolului al XX-lea a adus in intreaga Romanie un aer nou in toate domeniile, s-au construit palate administrative (prefecturi, primarii), banci, judecatorii si tribunale, scoli etc. Cultura a cuprins si la Craiova noi dimensiuni. S-au pus bazele Bibliotecii Alexandru si Aristia Aman (1908), ale Muzeului Regional de Antichitati si Etnografie al Judetului Dolj (1915 - prof. stefan Ciuceanu, cu sprijin de la Prefectura).

Catre sfarsitul anului 1922, din indemnul mai multor intelectuali din oras - profesori, militari, avocati etc, a luat fiinta societatea Cercul stiintific Craiovean, cu scopul de a infaptui, in capitala Olteniei, un muzeu de istorie naturala, in felul aceluia din Bucuresti infiintat sub directiunea lui Grigore Antipa (1906). Colectiile noului muzeu au fost adapostite in aceleasi camere in care se gaseau si colectiile Muzeului Regional de Antichitati si Etnografie al Judetului Dolj. La 2 decembrie 1923 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturala al Craiovei, de catre membrii Cercului stiintific Craiovean condus de profesorul de stiinte naturale Marin Demetrescu.

La 13 mai 1928 s-a hotarat ca Muzeul de Istorie Naturala al Craiovei care, in anul 1927 a primit spre administrare si colectiile Muzeului Regional de Antichitati si Etnografie al Judetului Dolj, sa-si margineasca aria de explorare la tinutul oltean si sa functioneze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, sub conducerea profesorului Marin Demetrescu. in anul 1933, viitorul academician C.S. Nicolaescu-Plopsor devine conservator al colectiilor noului muzeu. Intre anii 1934-1948, Muzeul Regional al Olteniei a functionat in Casa Baniei (azi Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei - cea mai veche cladire din Craiova).

Dupa cel de al II-lea razboi mondial, prin reformele invatamantului si culturii, Muzeul Regional al Olteniei a primit spre folosinta fosta scoala de Maici a Bisericii Madona Dudu, unde, pana in anul 1963, au fost amenajate expozitii permanente de istorie, etnografie si stiintele naturii sub indrumarea profesorului dr. Ion Firu. in anul 1966, Sectia de Etnografie a Muzeului Regional al Olteniei revine in Casa Baniei. In anul 1950, Muzeul Regional al Olteniei preia Pinacoteca "Alexandru si Aristia Aman", colectie care in anul 1954 va deveni de sine statatoare sub denumirea de Muzeul de Arta Craiova.

Dupa reorganizarea administrativa din anul 1968, Muzeul Regional al Olteniei se transforma in Muzeul Olteniei Craiova. in anul 1975, apar inca doua sectii in cadrul Muzeului Olteniei Craiova, Laboratorul Zonal de Restaurare si Conservare si Oficiul Patrimoniului Cultural National. in anul 1981, Muzeul Olteniei Craiova este comasat cu Muzeul de Arta Craiova sub denumirea de Complexul Muzeal Judetean Dolj, situatie ce a durat pana in anul 1991 cand cele doua muzee au redevenit de sine statatoare, la Muzeul de Arta Craiova trecand Laboratorul Zonal de Restaurare si Conservare si Oficiul Patrimoniului Cultural National. in anul 2000, Laboratorul Zonal de Restaurare si Conservare revine la Muzeul Olteniei Craiova. in anul 1973, patrimoniul de stiintele naturii este "impachetat" si mutat in mai multe cladiri din oras (fostul Notariat, Popicaria de la Tribunal etc), in conditii neprielnice conservarii si amenajarii unor expozitii, chiar si temporare.

Aceasta situatie a durat pana in anul 1984, cand autoritatile locale cu competente in domeniul culturii, cu sprijinul Consiliului Culturii de la Bucuresti, au decis ca Sectia de stiintele Naturii a Muzeului Olteniei sa primeasca spre administrare cladirea fostei tipografii/edituri Ramuri din str. Popa sapca nr.8. Din acest moment, a inceput ordonarea patrimoniului, in depozite, si din anul 1986 au fost organizate primele expozitii temporare. In prezent, Muzeul Olteniei Craiova isi desfasoara activitatea in patru imobile, Sectia Istorie-Arheologie, pe strada Madona Dudu nr. 14, Sectia de stiintele Naturii, in Palatul Ramuri, pe strada Popa sapca nr. 8, Sectia de Etnografie, la Casa Baniei, si Laboratorul de Restaurare si Conservare, pe strada Madona Dudu nr. 14, in cladirea cunoscuta sub numele de Extindere Sectia Istorie-Arheologie. Este o institutie publica de cultura, cu personalitate juridica, de importanta regionala, aflata in serviciul societatii, care colectioneaza, conserva, cerceteaza, restaureaza, comunica si expune, in scopul cunoasterii, educarii si recrearii, marturii materiale si spirituale ale existentei si evolutiei comunitatilor umane, precum si ale mediului inconjurator.

Muzeul Olteniei Craiova este in subordinea Consiliul Judetean Dolj. Activitatea muzeului este finantata din alocatii de la bugetul Consiliului Judetean Dolj, precum si din venituri proprii care provin din tarifele pentru servicii oferite, din donatii si sponsorizari, din alte activitati specifice. Muzeul Olteniei isi desfasoara in prezent activitatea in trei sectii: Sectia de Arheologie si Istorie, Sectia de Etnografie, Sectia de stiintele Naturii. Colectivul de specialisti ai muzeului, alcatuit in decursul anilor din profesori si cercetatori eminenti ca: stefan Ciuceanu, director intre 1915 - 1923, Marin Demetrescu, director intre 1923 - 1939, dr. C.S. Nicolaescu - Plopsor, conservatorul sectiunii de arheologie, director onorific intre 1922 - 1946, director intre 1946 - 1952. Inginerul Alfred Vincenz, conservatorul sectiei etnografice, cu sprijinul efectiv al membrilor Cercului stiintific Craiovean, a obtinut importante succese in tezaurizarea si valorificarea patrimoniului, muzeul devenind "unul dintre cele mai bogate si frumoase muzee ale tarii", un obiectiv important al vietii stiintifice si culturale romanesti, impunandu-se ca cea mai reprezentativa institutie culturala a Olteniei interbelice.

"Muzeul acesta nu vorbeste numai despre cele trecute, ci fiecare piesa, chiar dintre cele vechi - nota prof. univ. Eugeniu Sperantia, de la Cluj, la 4 aprilie 1937 - e o marturie despre dragostea vie si interesul totdeauna actual pentru stiinta si pentru pamantul tarii, pasiuni ale celor care au intocmit si care continua mai departe acest altar romanesc." De-a lungul celor noua decenii de activitate, patrimoniul muzeului a cunoscut o crestere impresionanta. Daca in anul 1927 muzeul avea 1050 de piese, iar in 1955, 29120 de piese, in prezent, la Muzeul Olteniei se gasesc 234.988 de piese dintre care 718 sunt clasate in categoria Tezaur, iar in categoria Fond sunt clasate 268 piese. Cresterea patrimoniului s-a realizat prin sapaturi arheologice, cercetari de teren, achizitii si donatii, ultimele provenind de la un cerc foarte larg de persoane ce constituie in fapt adevaratul nucleu de prieteni ai muzeului. Loc de intalnire al unor largi dezbateri pe teme cu caracter estetic, etnografic, biologic si istorico - documentar, cu participarea marelui public si a creatorilor si specialistilor din diferite domenii, Muzeul Olteniei a devenit azi o adevarata "academie" a frumosului si adevarului, indeplinind functii complexe, legate nemijlocit de cele ale institutiilor de invatamant, de arta, de educatie, asteptandu-si in continuare vizitatorii.

Sursa: http://www.muzeulolteniei.ro/index.php?view=content&c=0-0-226

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Olteniei

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts