I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Ludovic Mrazek

Membru titular al Academiei Romane

Ludovic Mrazek (n. 17 iulie 1867, Craiova; d. 9 iunie 1944, Bucuresti) a fost un om de stiinta roman, specialist in geologie si in exploatarea petrolului, membru al Academiei Romane. Academicianul Ludovic Mrazek este personalitatea care si-a pus amprenta asupra dezvoltarii extraordinare inregistrate de geologia romaneasca la inceputul sec. al XX-lea. El este primul specialist roman care a sustinut originea organica a petrolului. De numele sau este legata si infiintarea "Institutului Geologic al Romaniei".

Studii

Ludovic Mrazek s-a nascut la data de 17 iulie 1867 in orasul Craiova intr-o familie de etnie ceha-austriaca. Tatal sau, Ludovic Severin Francisc Mrazek, originar din localitatea Ober Cerekwe, azi Horni Cerekev din sudul Boemiei(Cehia), era farmacist, absolvent al Universitatii din Viena si se stabilise in Romania in anul 1861. Pasionat inca din copilarie de stiintele naturale, Ludovic Mrazek junior avea sa-si consacre cea mai pare parte a vietii studiului geologiei. Dar, pe urmele tatalui sau, a facut la inceput studii de farmacie.

Ludovic Mrazek a facut scoala primara si liceul la Colegiul National Carol I din Craiova. La sfatul tatalui sau se inscrie la Facultatea de Farmacie din Bucuresti unde il va avea ca profesor pe Victor Babes. in anul 1889 isi ia licenta in farmacie si interesul ii va fi atras de domeniul cercetarilor in aer liber si se va specializa in mineralogie. in acest sens, pleaca la Geneva unde il intalneste pe profesorul L. Duparc care-l initiaza in metodele teoretice si practice in studiul pamantului. Ludovic Mrazek imbina in mod creator mineralogia cu stiintele fizico-chimice, tectonica si petrografia. in anul 1891 isi ia licenta si in 1892 titlul de doctor cu teza "La protogine du Mont-Blanc et les roches eruptives qui l'accompagnent".

Cariera didactica

La 1 decembrie 1894, este numit profesor de Cristalografie, Mineralogie si Petrografie la Universitatea din Bucuresti, detinand in perioada 1894-1937 functia de sef al Catedrei de Mineralogie. A predat cursul de "Cristalografie, Mineralogie si Petrografie" la Facultatile de stiinte si stiinte Naturale (Universitatea din Bucuresti), la Facultatea de Farmacie si la Facultatea de Chimie Industriala (Institutul Politehnic).

Directiile de cercetare pe care le-a abordat prof. Mrazek s-au inscris intr-un spectru foarte larg: Mineralogie, Petrologie metamorfica, Petrologie magmatica, Cartografie si Geologie structurala, Geologia petrolului, Petrografie sedimentara, Zacaminte de minereuri.

In anul 1897, prof. Ludovic Mrazek a separat in Carpatii Meridionali doua grupuri de sisturi cristaline, diferite prin conditiile lor de metamorfism: grupul I, de metamorfism intens, suprapus peste grupul II, de metamorfism scazut. Aceasta observatie i-a permis geologului Gh. Munteanu Murgoci sa schiteze structura in panza de sariaj a cristalinului din aceasta zona si sa o numeasca Panza getica.

In anul 1901 devine membru corespondent al Academiei Romane, fiind ales in anul 1905 ca membru titular. A infiintat "Institutul Geologic al Romaniei" al carui director a fost din 1906 si pana in 1928. in anul 1907, este ales presedinte al Congresului International al Petrolului.

Cercetari asupra petrolului

Prof. Ludovic Mrazek de la Universitatea din Bucuresti a fost primul geolog roman care a sustinut originea organica a petrolului si a subliniat rolul proceselor de bituminizare in natura. La Expozitia Internationala de la Paris (1900) a prezentat prima harta a formatiunilor de sare din Romania, iar la Congresul Mondial al Petrolului (1907) a lansat teoria cutelor diapire si a explicat aparitia petrolului din materia organica.

El a definit termenul de "diapir" si fenomenul de "diapirism" (deformari plastice si ridicarea sarii prin strapungerea formatiunilor de deasupra zacamantului) pentru sarea gema, demonstrand ca ele pot oferi o capcana eficace pentru zacamintele de hidrocarburi. in acest context, prof. Mrazek a explicat distributia acumularilor de hidrocarburi in zona neogena, subcarpatica. Aceasta a avut un impact deosebit in explorarea si exploatarea petrolului si a gazelor naturale, deoarece a deschis perspective noi. Pana atunci, singurul model de capcana erau domurile anticlinale inchise pe toate cele patru laturi.

Ludovic Mrazek a influentat puternic intreaga activitate geologica in domeniul petrolier. Sub conducerea sa, in anul 1920 a fost elaborata prima harta geologica a Romaniei.

In anul 1927, prof. Mrazek a detinut functia de ministru al Comertului si Industriilor. in aprilie 1930, este ales ca primul Presedinte al Societatii Geologice a Romaniei.

In perioada 1932-1935, prof. Ludovic Mrazek a fost presedinte al Academiei Romane. Este autorul a peste 100 de lucrari stiintifice, sustinand de asemenea conferinte in numeroase domenii: minele de aur din Romania, clasificarea flisului romanesc, depozitele de sulf din Romania, originea lacurilor sarate, originea loessului, exploatarile miniere din Romania etc.

Ludovic Mrazek a incetat din viata la 9 iunie 1944 in Bucuresti.

1. Fondator al Institutului Geologic al Romaniei

2. Presedinte al Congresului International al Petrolului

3. A elaborat prima harta geologica a Romaniei

4. Primul Presedinte al Societatii Geologice a Romaniei

5. Presedinte al Academiei Romane

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ludovic_Mrazek

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts