I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Nicolae Vasilescu-Karpen

Om de stiinta, inginer, fizician si inventator roman

Nicolae Vasilescu Karpen (n. 28 noiembrie 1870, Craiova — d. 2 martie 1964, Bucuresti), a fost un om de stiinta, inginer, fizician si inventator roman. A efectuat o importanta munca de pionierat in domeniul elasticitatii, termodinamicii, electrochimiei si a ingineriei civile.

Membru titular al Academiei Romane.

A realizat pilele Karpen.

Viata

S-a nascut in Craiova la 10 decembrie 1870 (22 decembrie stil nou). Aici urmeaza cursurile scolii primare si Colegiul National Carol I. Dupa terminarea liceului, urmeaza cursurile scolii Nationale de Poduri si sosele din Bucuresti absolvind-o in anul 1891, ca sef de promotie, pe cand nici nu implinise varsta de 21 de ani.

Timp de trei ani a activat ca inginer in Ministerul Lucrarilor Publice, unde a lucrat in domeniul cailor de comunicatie.

Atras de domeniul electrotehnicii, tanarul inginer roman a plecat la Paris. Aici a frecventat cursurile scolii Superioare de Electricitate, avandu-l ca profesor pe Paul Janet si obtinand diploma in anul 1900. in paralel, a frecventat si cursurile Universitatii, devenind licentiat in stiinte fizice in anul 1902. A ramas in continuare in capitala Frantei pentru a-si face doctoratul in fizica. Dupa doi ani, in 1904, a obtinut titlul de doctor cu teza Recherches sur l'effect magnetique des corps electrises en mouvement, sustinuta in fata unei comisii formata din Gabriel Lippmann, Henri Poincare si Henri Moissan.

Nicolae Vasilescu Karpen a fost numit profesor la catedra de electrotehnica a Universitatii din Lille, unde a activat timp de un an. in anul 1905 s-a intors in tara si a inaugurat cursul de electricitate si electrotehnica la catedra cu acest profil infiintata atunci in cadrul scolii Nationale de Poduri si sosele din Bucuresti. La izbucnirea primului Razboi Mondial este inrolat, si contruieste la Baneasa primul telegraf fara fir din estul Europei, antena acestuia avand o raza de actiune de peste 2000 km. Din pozitia de director al scolii Nationale de Poduri si sosele, are meritul de a fi elaborat - pe baza unui studiu amplu, documentat si realist - proiectul de transformare a acesteia in scoala Politehnica. Numit rector al noii universitati, N. Vasilescu Karpen a detinut aceasta functie timp de 20 de ani, pana in 1940.

A murit in 2 martie 1964, la venerabila varsta de 94 ani.

Activitatea

Si-a desfasurat activitatea de cercetare in domeniile: elasticitate, aerodinamica, fizica atomica, termodinamica, electrostatica, teoria cinetica a gazelor, electromagnetism, chimie fizica, electrochimie si pile electrice. A efectuat studii asupra aderentei fierului la beton. A facut cercetari asupra asupra presiunii interne a lichidelor si mecanismului presiunii osmotice.

In anul 1909, a propus pentru prima oara in lume, printr-o nota adresata Academiei de stiinte din Paris, folosirea curentilor purtatori de inalta frecventa pentru telefonia prin cablu la mare distanta.

A inventat "pilele Karpen", care functioneza folosind caldura din mediul ambiant.

A construit postul de telegrafie de la Baneasa (1914). A scris si a participat la proiecte de centrale electrice si la proiecte de electrificare ale oraselor (Campina, Constanta).

A fost membru de onoare al Societatii Franceze a Electricienilor (franceza Societe francaise des electriciens), doctor honoris causa al Institutului Politehnic din Bucuresti si membru al Academiei Romane (membru corespondent din 5 iunie 1919, membru titular din 6 iunie 1923, vicepresedinte intre 1930-1932 si 1942-1944, presedinte al sectiunii stiintifice intre 1945-1948). in 1939 a fost numit in functia de ministru al Comertului si Industriei in cabinetul Iorga.

Lucrari importante

Dictionarul Personalitati romanesti ale stiintelor naturii si tehnicii a folosit pentru articolul despre el surse ca:

St. Procopiu, Profesorii nostri: N. Vasilescu-Karpen, Rev. st. V. Adamachi, 1948

mai multe articole ale lui M. Marinescu, dintre care cel mai important este Viata si opera inginerului N. Vasilescu-Karpen, Anal. Acad. RSR, 1970

I. Antoniu, N. Vasilescu-Karpen si invatamantul tehnic superior, Anal. Acad. RSR, 1970

C. Dinculescu, N. Vasilescu-Karpen – inginerul, Anal. Acad. RSR, 1970

Al. Popescu, Inginerul N. Vasilescu-Karpen ca profesor, Anal. Acad. RSR, 1970

Maurice Magnien, Sur l'importance scientifique de la thèse de doctorat à la Sorbona de N. Vasilescu-Karpen, Revue generale de l'electricite, 1979

A. Nicolaide, Significance of the Scientific Research of Nicolae Vasilescu Karpen, Editura A.G.I.R., 2006

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Vasilescu-Karpen

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts