I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

George(Gogu) Constantinescu

Inventator, om de stiinta si inginer

George (Gogu) Constantinescu (n. 4 octombrie 1881, Craiova - d. 11 decembrie 1965, Coniston, Cumbria, Marea Britanie) a fost un inovator, inventator, om de stiinta si inginer roman.

Date generale

A demonstrat ca lichidele sunt compresibile(tot domeniul sonicitatii se bazeaza pe acest lucru)desi toate manualele de fizica sustin si azi exact opusul. I-au fost refuzate primele brevete in America deoarece conducerea institutului de patente a considerat nerealizabile inventiile tocmai datorita teoriei incompresibilitatii lichidelor. A fost responsabil pentru crearea unui nou domeniu al mecanicii, numit sonicitate, care descrie transmiterea energiei prin vibratii in corpurile fluide sau solide. A aplicat noua teorie in numeroase inventii: motorul sonic, pompa sonica, ciocanul sonic si altele. Printre alte realizari ale sale se mai numara si un dispozitiv de tragere printre palele elicei indiferent de turatia acesteia si primul schimbator de viteze automat. A participat activ la constructia de avioane engleze, tipul Bristol, in perioada cat a locuit in Anglia.

A fost printre primii care a folosit betonul-armat in constructia cladirilor din Romania - printre cladirile construite de acesta: Cazinoul din Constanta, Castelul de apa de la Peris, podurile de peste raul Siret de la Adjud, Racatau, Roman, [1] Palatul Patriarhiei, Hotelul Athénée Palace, Marea Moschee din Constanta (Moscheea Carol I).

Gogu Constatinescu a fost unul dintre acele minti geniale, ale carui idei au devansat cu mult timpul existentei sale fizice, dar care astazi isi pastreaza actualitatea, surprinzand prin acuratete, inventivitate si aplicabilitate.

In contul lui Gogu Constatinescu figureaza peste 317 brevete de inventie, parte patentate in SUA, Danemarca, Elvetia, Austria, Germania, Marea Britanie, Franta, Romania etc., precum si altele, care nu au fost niciodata publicate. Un mic calcul ne arata ca de la aparitia primei inventii (1907), pana la data trecerii in eternitate (1965), in medie, la fiecare 4 luni a fost realizat un brevet, iar daca socotim doar anii sai cei mai prolifici, rezulta o inventie pe luna.

Multe dintre prezicerile lui Gogu Constatinescu au aparut si au disparut, multe se folosesc astazi sau retrezesc interes. A cucerit faima academica si onoare profesionala atat acasa cat si in strainatate, dar a fost mai putin rasplatit pentru ceea ce a facut in domeniul materialelor. Ca si cei mai multi inventatori, a suferit dezamagiri in straduintele sale de a convinge industria si oficialitatile de valoarea ideilor sale.

Omul de stiinta si inginerul Gogu Constatinescu a fost cel care a dezvoltat si aplicat Teoria Sonicitatii, o noua stiinta referitoare la transmiterea puterii prin lichide, solide sau gaze. Dar Gogu este inca comemorat cu stima de publicul general si pilotii din Serviciul Aerian, ca omul care a inventat dispozitivul de tragere sincronizata a tirului mitralierelor de bord printre palele elicei pentru avioanele din Primul Razboi Mondial. in acest context, la 29 martie 1920, renumitul ziar "The Times" publica: "Vice Maresalul Sir John Maitland a prezidat sambata o prelegere a domnului Gogu Constatinescu in Sonicitate (transmiterea puterii prin vibratii), data la Politehnica, sub auspiciile unei serii de prelegeri pentru profesori ai Consiliului tinutului Londrei. Sir John Maitland a spus ca datorita d-lui Constatinescu si dispozitivului de tragere pe care l-a inventat, noi am detinut suprematia peste germani in aer, asa cum am facut-o".

Cu toate ca opera lui Gogu Constatinescu este de o valoare inestimabila, ea nu a fost cunoscuta indeajuns, in buna parte datorita caracterului secret dat de utilizarile preponderent militare, iar pe de alta parte putinelor publicatii referitoare la aceasta. Astfel, primul volum publicat in 1918 la Londra, intr-un numar limitat de exemplare, a fost declarat secret de catre guvernul Marii Britanii, din cauza explicatiilor pe care le avea noua teorie in domeniul armelor si mijloacelor de razboi.

Cu ocazia implinirii a 125 de ani de la nasterea ilustrului nostru compatriot, s-a incercat umplerea golului de informare privind realizarile sale prin aparitia a trei lucrari semnificative:"Inventeurs de genie. Gogu Constantinescu.", Editura Mediamira, Cluj-Napoca 2006, "Tratat de Teoria Sonicitatii", (600 pagini) si "Integrala Inventiilor" (4 volume, peste 2000 pagini), Editura Performantica a Institutului National de Inventica, Iasi 2006 (lucrari aparute cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica).

Recunoasterea lui Gogu Constantinescu pe plan international este atestata printr-un tablou publicat de revista britanica "The Graphic" in anul 1926, in care sunt prezentate ilustre personalitati stiintifice ale vremii, incepand cu Einstein, Edison, Kelvin, Gogu Constantinescu (primul pe randul al doilea), Rutherford, Marie Curie etc.

Domenii de activitate

Domeniile atinse de geniul lui Gogu Constatinescu au fost foarte diverse, realizarile practice fiind impresionante, dintre acestea mentionam o mica parte:

- promovat utilizarea betonului armat. Era o sarcina grea deoarece metoda daduse rezultate dezastruoase in alte parti ale Europei, cum ar fi podul "Celestial Globe" de la Expozitia Universala din Paris din 1900 si hotelul "Black Bear" din Basle din 1903. A construit primul pod de beton armat cu traverse drepte din Romania, 1906, a consolidat cupola Palatului Parlamentului (care suferise deplasari si fisurari), a realizat cupola minaretului Moscheii din Constanta etc., cu toata opozitia fostului sau profesor, marele Anghel Saligny. Aceste lucrari dainuie si astazi.

- elaborat "Teoria Sonicitatii" (metoda de transmitere a puterii, prin unde de presiune, utilizand proprietatea de compresibilitate a lichidelor).

- construit cel mai performant sistem de sincronizare a tragerii la avioane, prin spatiul lasat de palele elicelor acestora.

- materializat primul tun sonic.

- proiectat si construit "Convertorul Gogu Constantinescu", prima cutie de viteze automata, pentru automobile si locomotive, fara ambreiaj si roti dintate, bazata pe efectul inertial al maselor in miscare.

- gandit primul Hidroglisor care a fost materializat in jurul anilor 1970 de catre rusi.

- demonstrat efectul termic al sonicitatii prin realizarea primului calorifer sonic.

Referinte

Geneza unei stiinte si celebritatea savantului George (Gogu) Constantinescu - Univers ingineresc, anul XXII, nr. 16 (494), 16 - 31 august 2011.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Constantinescu

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts