I LOVE CRAIOVA.com

Expand your horizons by exploring ours. From parks to museums, from restaurants to cafes Craiova has it all!

eXploreaza Craiova
facebook
YouTube

Dimitrie Gerota

Medic roman, radiolog si urolog

Dimitrie Gerota (n. 17 iulie 1867, Craiova - d. 3 martie 1939, Bucuresti) a fost un medic roman, radiolog si urolog, membru corespondent al Academiei Romane.

Viata de familie

Dimitrie Gerota s-a nascut ca fiu al preotului Dimitrie Constantin Gerota si a Mariei Gerota.

A fost casatorit cu Maria Draghiescu, fiica altui medic roman care, alaturi de Carol Davilla, a fost unul din ctitorii medicinii romanesti. A avut un fiu, Dimitrie Gerota.

Cariera

Dimitrie Gerota este admis la Facultatea de Medicina din Bucuresti (in 1886) pe care o termina in 1892. Timp de 4 ani si-a continuat studiile la Paris. Intors in tara, a inceput sa practice medicina, in paralel fiind si cadru didactic. incepand cu octombrie 1897, preda anatomia la scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti, unde il are, ca student, pe Constantin Brancusi, care ii fusese recomandat doctorului de tatal sau. "Jupuitul", una din lucrarile lui Brancusi, a fost rodul invataturilor lui Gerota, care va pastra un exemplar pana la sfarsitul vietii. Profesorul Gerota il va ajuta pe Brancusi sa plece la Paris si-i va asigura chiar un venit lunar.

Dimitrie Gerota a efectuat cercetari privitoare la anatomia si fiziologia vezicii urinare si a apendicelui, a preconizat o tehnica de injectare a vaselor limfatice, cunoscuta in literatura de specialitate drept "metoda Gerota". De numele sau se leaga si aplicarea primelor radiografii din Romania, fiind considerat cel dintai radiolog roman. A infiintat, in 1907, la Bucuresti, un spital - Sanatoriul Dr. Gerota - in care erau operati si ingrijiti numerosi bolnavi, precum si un muzeu de mulaje anatomico-chirurgicale lucrate in intregime de el. A descris pentru prima data fascia perirenala, care ii poarta astazi numele . In orice tratat de urologie contemporan fascia este denumita drept fascia Gerota.

Legaturi externe

Sursa: http://www.medicalstudent.ro/publicatii/dimitrie-gerota-si-jupuitul-lui-brancusi.html

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Gerota

Facebook

Facebook

Vizitati-ne si pe Facebook

Termeni si conditii.

Privacy Policy.

Invata mai mult despre termeni si conditii.

Comenzi telefonice:

In Lucru

Program Atelier | Plata si Livrare

Site-uri partenere:

Lyv Bijoux

laBohemia Handmade Gifts